Poniżej przedstawiamy wszystkie dostępne w naszej ofercie komponenty do kurczaków O.K. Chicken oraz kurczaków z rożna.
Gwarantujemy najwyższą jakość naszych produktów.
Zapewniamy krótki czas realizacji zamówień, które mogą być dostarczane pod wskazany adres kurierem bądź odbierane osobiście w 2 naszych punktach - Warszawie i Częstochowie.
MARYNATA
Niezależnie od tego czy przyrządzasz kurczaka na rożnie, w zwykłej frytownicy, czy we frytownicy ciśnieniowej powinieneś mięsu nadać smak poprzez jego zamarynowanie.
Najprostszą formą marynaty jest 2% roztwór zwykłej soli kuchennej ( dwie łyżeczki soli na litr wody ). Do takiego roztworu można dodać nieco glutaminianu sodu w postaci kilku kropel przyprawy do zup. Kurczak powinien się w nim moczyć przez min. 6 godz.
Aby wzbogacić menu, stosuje się marynaty smakowe. Dostępne są w formie proszków całkowicie rozpuszczających się w wodzie, dzięki czemu dobrze wnikają w głąb mięsa. Podobnie jak w przypadku solanki, kurczak powinien marynować się w nich przez min. 6 godzin. Roztwór sporządzony z naszej marynaty ostrej jest niezwykle wydajny i pozwala na 3-krotne marynowanie. Według naszej receptury wystarczy ok. 60-70g marynaty OK-44 na 1 litr wody dla osiągnięcia pikantnego mięsa.
| OK – 44 Marynata ostra |
netto 36,50 zł/kg
|
| OK – 45 Marynata bardzo ostra |
netto 37,50 zł/kg
|
*do powyższych cen należy doliczyć 23% podaktu VAT.
Zamiast moczenia można zastosować nastrzykiwanie solanką lub specjalnymi preparatami. Wtedy czas marynowania znacznie się skraca.
Średni koszt marynaty smakowej na 1kg kurczaka to około 80 gr.
PANIERY
Paniery stosuje się do kurczaków przyrządzanych w głębokim tłuszczu np. w zwykłych frytownicach lub we frytownicach ciśnieniowych.
- Do kurczaków solankowanych najlepiej stosować bardziej przyprawione, wzbogacające łagodny smak mięsa
- Do kurczaków marynowanych w marynatach smakowych (na ostro), łagodne (OK-23), tak aby zasadniczy pikantny smak pochodził z mięsa lub jeśli ktoś lubi zdecydowanie pikantne (OK-3)
Dodatkowo powierzchnia kawałków kurczaków może być:
- Gładka ( paniery OK-21, OK-22, OK-23)
- Postrzępiona z charakterystycznymi płatkami według dwóch receptur:
Receptura I: Zaawansowana technologia pozwalająca na panierowanie bez użycia kleiwa, dzięki czemu proces przygotowania kurczaka przed smażeniem jest krótszy o jeden etap (paniery OK-1, OK-2, OK-3 oraz tańsze odpowiedniki OK-51 i OK-52).
Receptura II: Przed panierowaniem stosujemy kleiwo spożywcze zgodnie ze starą szkołą. Efekt końcowy porównywalny z recepturą I (paniery OK-60, OK-61, OK-62, OK-63). Jest to tańsza grupa panierów "postrzępionych" z uwagi na mniej zaawansowaną technolgię.
Oferowane przez nas smaki panierów:
| Symbol |
Panier |
cena netto/kg |
| OK-21 |
do kurczaków, warzyw, ziemniaków i innych, łagodny, nadający gładką powierzchnię, idealny do kurczaków solankowych i marynowanych |
9,37 zł |
| OK-22 |
najlepszy panier do kurczaków, nadaje gładką powierzchnię i charakterystyczny smak, nadaje się zarówno do kurczaków solankowych jak i marynowanych |
12,22 zł |
| OK-23 |
panier stosowany w momencie marynowania mięsa w ostrej marynacie, jego zadaniem jest nadanie chrupkości skórce |
8,76 zł |
| OK–1 |
łagodny panier do kurczaków o powierzchni „postrzępionej” – bestseller na rynku polskim, do solankowych i marynowanych |
18,60 zł |
| OK–2 |
delikatnie pikantny z duża ilością ziół o bardziej zdecydowanym smaku, powierzchnia postrzępiona z płatkami, zarówno do kurczaków solankowych i marynowanych |
20,80 zł |
| OK–3 |
pikantny o postrzępionej powierzchni, w połączeniu z ostrą marynatą daje diabelski smak, świetnie sprawdza się również z kurczakami solankowymi |
23,10 zł |
*do powyższej ceny należy doliczyć 8% podaktu VAT.
| OK-51 |
łagodny panier - tańszy odpowiednik OK-1, powierzchnia postrzępiona z płatkami, zarówno do kurczaków solankowych i marynowanych |
13,88zł |
| OK–52 |
średnio pikantna panierka o postrzępionej powierzchni, stopniem ostrości między OK-2 a OK-3, zarówno do kurczaków solankowych i marynowanych |
18,90 zł |
*do powyższej ceny należy doliczyć 8% podaktu VAT.
| OK-60 |
łagodny panier "postrzępiony", klasyczny smak, do stosowania z kleiwem |
10,49zł |
| OK–61 |
łagodny panier "postrzępiony" z delikatnym ziołowym smakiem, do stosowania z kleiwem |
13,88 zł |
| OK–62 |
średnio pikantny panier "postrzępiony" o zdecydowanym smaku, do stosowania z kleiwem |
16,90 zł |
| OK–63 |
pikantny o postrzępionej powierzchni, równie ostry co OK-3, do stowania z kleiwem |
18,90 zł |
*do powyższej ceny należy doliczyć 8% podaktu VAT.
► W przypadku panierów "gładkich" oraz grupy panierów "postrzępionych" (OK-60, OK-61, OK-62, OK-63), przed panierowaniem, kurczaka można zamaczać w specjalnym kleiwie, którego zadaniem jest zapobieganie odpadaniu panieru i zwiększenie chrupkości skórki.
| OK – 26 Kleiwo spożywcze |
netto 15,00 zł/kg
|
*do powyższej ceny należy doliczyć 8% podaktu VAT.
► Usmażony kurczak nie może leżeć w witrynie podgrzewczej dłużej niż 40-60 min. Niesprzedanego w tym czasie kurczaka nie należy wyrzucać. Trzeba zdjąć mięso odrzucając kości i skórkę z panierem, zmielić, dodać preparatu OK-11, uformować w pulpety i ponownie usmażyć. Uniknie się w ten sposób strat.
OK – 11 Preparat do pulpetów z mielonego
mięsa drobiowego |
netto 16,70 zł /kg
|
*do powyższej ceny należy doliczyć 23% podaktu VAT.
Średni koszt na 1 kg kurczaka:
♦panieru - 1-2 zł ♦kleiwa - 20 gr ♦preparatu do pulpetów - 1,3 zł
POSYPKI SMAKOWE DO KURCZAKA Z ROŻNA
Pierwszy etap przygotowania kurczaka jest identyczny jak w przypadku kurczaków O.K. Chicken.
Następny etap po zamarynowaniu to nasmarowanie kurczaków od środka i z zewnątrz posypkami smakowymi. By były najbardziej wydajne zaleca się rozdrobnienie ich w oleju.
Przed założeniem kurczaków na szpikulce, najlepiej pędzelkiem nasmarować je od środka, potem po nabiciu na szpikulce od zewnątrz i pozostawić na minimum 2 godziny.
W zależności od upodobań oferujemy:
| OK - 33 Złoty kurczak, podstawowa o delikatnym smaku |
netto 18,90 zł/kg |
| OK - 34 Staropolska, nieco pikantna o nutce ziołowej |
netto 19,90 zł/kg |
| OK - 36 Diabelska, bardzo pikantna |
netto 18,90 zł/kg |
*do powyższej ceny należy doliczyć 8% podaktu VAT.
Zużycie posypki: około 2-3 dkg na 1 kg kurczaka, czyli koszt około
25 - 45 gr na kg.
Wszystkie wyżej wymienione komponenty produkowane są w postaci proszków. Niektóre z nich należy dodatkowo rozpuścić w wodzie, a potem już tylko postępować zgodnie z dołączaną przez nas instrukcją, by uzyskać unikatowy efekt smacznych i chrupiących kurczaków.
Nowym klientom zapewniamy bezpłatne szkolenie w zakresie wykorzystywania technologii O.K. Chicken, obsługi smażalników ciśnieniowych, przepisów, strategii sprzedaży, marketingu.
|