Kurczak po amerykańsku z ponad 30-letnią tradycją w Polsce.
kompleksowe wyposażenia barów i restauracji, produkcja panierek, doradztwo, szkolenia

ATM Gastro

Urządzenia Gastronomiczne

Kurczak po amerykańsku ATM & O.K. Chicken

Kurczak z rożna

Paniery i marynaty

Usługi

Pierwszy krok do otwarcia własnego baru lub restauracji

Kontakt

Paniery, marynaty, kleiwo do kurczaka O.K. Chicken
Wyjątkowa technologia O.K. Chicken wykorzystuje 3 stopniowy proces przygotowania kurczaka w przypadku wykorzystania panierek o gładkiej powierzchni oraz 2 stopniowy proces przygotowania kurczaka w przypadku wykorzystania panierek o postrzępionej powierzchni . Chcąc uzyskać wspaniały smak i apetyczny wygląd kurczaków należy wykorzystać odpowiednią marynatę, panier i kleiwo spożywcze.


 
MARYNATA

Niezależnie od tego czy przyrządzasz kurczaka na rożnie, w zwykłej frytownicy, czy we frytownicy ciśnieniowej powinieneś mięsu nadać smak poprzez jego zamarynowanie.
Najprostszą formą marynaty jest 2% roztwór zwykłej soli kuchennej ( dwie łyżeczki soli na litr wody ). Do takiego roztworu można dodać nieco glutaminianu sodu w postaci kilku kropel przyprawy do zup. Kurczak powinien się w nim moczyć przez min. 6 godz.
Aby wzbogacić menu, stosuje się marynaty smakowe. Dostępne są w formie proszków całkowicie rozpuszczających się w wodzie, dzięki czemu dobrze wnikają w głąb mięsa. Podobnie jak w przypadku solanki, kurczak powinien marynować się w nich przez min. 6 godzin. Roztwór sporządzony z naszej marynaty ostrej jest niezwykle wydajny i pozwala na 3-krotne marynowanie. Według naszej receptury wystarczy ok. 60-70g marynaty OK-44 na 1 litr wody dla osiągnięcia pikantnego mięsa.


  OK – 44 Marynata ostra             
netto 36,50 zł/kg 

 
 OK – 45 Marynata bardzo ostra
netto 37,50 zł/kg

*do powyższej ceny należy doliczyć 23% podatku VAT.
 
 
Zamiast moczenia można zastosować nastrzykiwanie solanką lub specjalnymi preparatami. Wtedy czas marynowania znacznie się skraca.

Średni koszt marynaty smakowej na 1kg kurczaka to około 80 gr.



PANIERY


Paniery stosuje się do kurczaków przyrządzanych w głębokim tłuszczu np. w zwykłych frytownicach lub we frytownicach ciśnieniowych.
  • Do kurczaków solankowanych najlepiej stosować bardziej przyprawione, wzbogacające łagodny smak mięsa
     
  • Do kurczaków marynowanych w marynatach smakowych (na ostro), łagodne (OK-23), tak aby zasadniczy pikantny smak pochodził z mięsa lub jeśli ktoś lubi zdecydowanie pikantne (OK-3)

Dodatkowo powierzchnia kawałków kurczaków może być:
  • Gładka ( paniery OK-21, OK-22, OK-23)
 
 
  • Postrzępiona z charakterystycznymi płatkami (paniery OK-1, OK-2, OK-3)

 Oferowane przez nas smaki panierów:



 Symbol  Panier cena  netto/kg 
OK–21 do kurczaków, warzyw, ziemniaków i innych, łagodny, nadający gładką powierzchnię, idealny do kurczaków solankowych i marynowanych 9,37
OK-22 najlepszy panier do kurczaków, nadaje gładką powierzchnię i charakterystyczny smak, nadaje się zarówno do kurczaków solankowych jak i marynowanych 12,22
OK-23  panier stosowany w momencie marynowania mięsa w ostrej marynacie, jego zadaniem jest nadanie chrupkości skórce 8,76
OK–1 łagodny panier do kurczaków o powierzchni „postrzępionej” – bestseller na rynku polskim, do solankowych i marynowanych 18,60
OK–2 delikatnie pikantny z duża ilością ziół o bardziej zdecydowanym smaku, powierzchnia postrzępiona z płatkami, zarówno do kurczaków solankowych i marynowanych 20,80
OK–3  pikantny o postrzępionej powierzchni, w połączeniu z ostrą marynatą daje diabelski smak, świetnie sprawdza się również z kurczakami solankowymi 23,10
* do powyższych cen należy doliczyć 8% podatku VAT.


>  W przypadku panierów "gładkich", przed panierowaniem, kurczaka można zamaczać w specjalnym kleiwie, którego zadaniem jest zapobieganie odpadaniu panieru i zwiększenie chrupkości skórki.
 
 
 
  OK – 26   Kleiwo spożywcze
netto 15,00 zł/kg 
 
  *do powyższej ceny należy doliczyć 8% podaktu VAT.
 

> Usmażony kurczak nie może leżeć w witrynie podgrzewczej dłużej niż 40-60 min. Niesprzedanego w tym czasie kurczaka nie należy wyrzucać. Trzeba zdjąć mięso odrzucając kości i skórkę z panierem, zmielić, dodać preparatu OK-11, uformować w pulpety i ponownie usmażyć. Uniknie się w ten sposób strat. 

  OK – 11  Preparat do pulpetów z mielonego 
                  mięsa drobiowego

netto 16,70 zł/kg
 
*do powyższej ceny należy doliczyć 8% podaktu VAT.


Średni koszt na 1 kg kurczaka:
♦ panieru - 1-2 zł   ♦ kleiwa - 20 gr  ♦ preparatu do pulpetów - 1,3 zł



 
 
Wszystkie wyżej wymienione komponenty produkowane są w postaci proszków. Niektóre z nich należy dodatkowo rozpuścić w wodzie, a potem już tylko postępować zgodnie z dołączaną przez nas instrukcją, by uzyskać unikatowy efekt smacznych i chrupiących kurczaków.


 
ATM GastroUrządzenia GastronomiczneKurczak po amerykańsku ATM & O.K. ChickenKurczak z rożnaPaniery i marynatyUsługiPierwszy krok do otwarcia własnego baru lub restauracjiKontakt