Smażalnik ciśnieniowy SCE 12 (elektryczny)
Produkowana w Polsce, w formie szafki z okrągłą komorą roboczą. Komora posiada tak zwaną "zimną strefę", co bardzo przedłuża czas użytkowania oleju. Mając wielkość szafki kuchennej "czterdziestki", może w ciągu godziny wyprodukować do 15 kg kurczaka (75 porcji po 20 dkg). Idealna dla małej i średniej gastronomii.
Dzięki wykorzystaniu ciśnienia:
- Produkty smażą się krócej i w niższej temperaturze
- Potrawy są bardzo soczyste, ponieważ pozostaje w nich większość naturalnych soków
- Produkty nie nasiąkają tłuszczem
CENA NETTO: 10.460 zł
| Dane techniczne |
SCE-12 |
| Moc znamionowa [kW] |
5,8 |
| Napięcie znamionowe [V] |
400 |
| Maks. wielkość wsadu [kg] |
3 |
| Pojemność komory smażalniczej [dm3] |
12 |
| Ciśnienie robocze [MPa] |
0,04-0,05 |
| Temperatura pracy [°C] |
150-170 |
| Wymiary [mm] |
400x650x1000 |
| Masa [kg] |
57 |
* Można w tym samym oleju przemiennie smażyć różne potrawy bez ryzyka przenikania smaków.
Smażalnik ciśnieniowy SCG 11 (gazowy)
Posiada identyczne funkcje i właściwości co elektryczna, różni się jedynie niektóymi danymi technicznymi i przeznaczeniem.
CENA NETTO: 10.460 zł
|
Dane techniczne
|
SCG-11
|
|
Moc palnika [kW]
|
11
|
|
Zużycie gazu B/P [g/h]
|
0,78
|
|
Zużycie gazu E [m3/h]
|
1,14
|
|
Maks. wielkość wsadu [kg]
|
2,5-3
|
|
Pojemność komory smażalniczej [dm3]
|
12
|
|
Ciśnienie robocze [MPa]
|
0,04-0,05
|
|
Temperatura pracy [°C]
|
160-170
|
|
Wymiary [mm]
|
400x690x1080
|
|
Masa [kg]
|
59
|
Który smażalnik powinniśmy wybrać ?
Decyzja zależy od warunków w jakich pracujemy i do czego zamierzamy wykorzystywać urządzanie. Jednoznacznie nie można określić, który smażalnik jest lepszy. Można natomiast rozważyć 3 zasadnicze kwestie, które ułatwią podjęcie ostatecznej decyzcji i pomogą wybrać model odpowiedni do naszych potrzeb:
1. Koszty eksploatacji
GAZOWY: przy obecnych cenach gazu jest tańszy w eksploatacji (może być na gaz ziemny lub na propan-butan). Jeśli mamy dostęp do gazu ziemnego lepiej zdecydować się na ten rodzaj zasilania, ponieważ jest znacznie wygodniejszy w obsłudze. W przypadku kiedy nasze usługi mają charakter mobilny najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie butli z PB, która wystarcza średnio na około 3 dni.
ELEKTRYCZNY: droższy w eksploatacji. Warunek konieczny – potrzebuje 6KW mocy.
2. Łatwość obsługi
ELEKTRYCZNY: posiada nowoczesną konstrukcję, jest znacznie wygodniejszy w użyciu i eksploatacji. Dobrze działająca „zimna strefa”, w której gromadzą się odpady panieru umożliwia dłuższą trwałość użuwanego oleju czy frytury.
3. Zezwolenia prawne
Stosowanie urządzeń gazowych wymaga większej ilości zezwoleń np. od straży pożarnej, od kominiarza itp. W przypadku smażalników elektrycznych podobne zezwolenia nie są wymagane.
Reasumując:
Jeśli posiadamy w lokalu dostęp do gazu ziemnego bądź prowadzimy "bar na kółkach" najkorzystniejszym wyborem jest smażalnik gazowy z uwagi na zdecydowanie niższe koszty eksploatacji. W innym przypadku sugerujemy zakup smażalnika elektrycznego z uwagi na łatwość w obsłudze.
Niezależnie jednak od rodzaju smażalnika produkty w nim przyrządzane nie różnią się jakością. Na polskim rynku stosunek sprzedaży urządzeń gazowych do elektrycznych wynosi 40/60.
By wybrać smażalnik najodpowiedniejszy do charakteru prowadzonej przez nas działalności warto dokładnie rozważyć wszystkie powyższe kwestie.
|