Kurczak po amerykańsku z ponad 30-letnią tradycją w Polsce.
kompleksowe wyposażenia barów i restauracji, produkcja panierek, doradztwo, szkolenia

ATM Gastro

Urządzenia Gastronomiczne

Kurczak po amerykańsku ATM & O.K. Chicken

Kurczak z rożna

Paniery i marynaty

Usługi

Pierwszy krok do otwarcia własnego baru lub restauracji

Kontakt

Smażalniki ciśnieniowe / Frytownice

Smażalnik ciśnieniowy SCE 12 (elektryczny)


Produkowana w Polsce, w formie szafki z okrągłą komorą roboczą. Komora posiada tak zwaną "zimną strefę", co bardzo przedłuża czas użytkowania oleju. Mając wielkość szafki kuchennej "czterdziestki", może w ciągu godziny wyprodukować do 15 kg kurczaka (75 porcji po 20 dkg). Idealna dla małej i średniej gastronomii.
 
      

Dzięki wykorzystaniu ciśnienia:

  • Produkty smażą się krócej i w niższej temperaturze
  • Potrawy są bardzo soczyste, ponieważ pozostaje w nich większość naturalnych soków
  • Produkty nie nasiąkają tłuszczem    

 

CENA NETTO: 10.460


Dane techniczne SCE-12
Moc znamionowa [kW] 5,8
Napięcie znamionowe [V] 400
Maks. wielkość wsadu [kg] 3
Pojemność komory smażalniczej [dm3] 12
Ciśnienie robocze [MPa] 0,04-0,05
Temperatura pracy [°C] 150-170
Wymiary [mm] 400x650x1000
Masa [kg] 57

* Można w tym samym oleju przemiennie smażyć różne potrawy bez ryzyka przenikania smaków. 

 



Smażalnik ciśnieniowy SCG 11 (gazowy)


Posiada identyczne funkcje i właściwości co elektryczna, różni się jedynie niektóymi danymi technicznymi i przeznaczeniem.


CENA NETTO: 10.460


Dane techniczne
SCG-11
 Moc palnika [kW]
11 
Zużycie gazu B/P [g/h]
0,78
Zużycie gazu E [m3/h]
1,14
Maks. wielkość wsadu [kg]
2,5-3
Pojemność komory smażalniczej [dm3]
12
Ciśnienie robocze [MPa]
0,04-0,05
Temperatura pracy [°C]
160-170
Wymiary [mm]
400x690x1080
Masa [kg]
59

 
 



Który smażalnik powinniśmy wybrać ?

Decyzja zależy od warunków w jakich pracujemy i do czego zamierzamy wykorzystywać urządzanie. Jednoznacznie nie można określić, który smażalnik jest lepszy. Można natomiast rozważyć 3 zasadnicze kwestie, które ułatwią podjęcie ostatecznej decyzcji i pomogą wybrać model odpowiedni do naszych potrzeb:

1. Koszty eksploatacji

GAZOWY: przy obecnych cenach gazu jest tańszy w eksploatacji (może być na gaz ziemny lub na propan-butan). Jeśli mamy dostęp do gazu ziemnego lepiej zdecydować się na ten rodzaj zasilania, ponieważ jest znacznie wygodniejszy w obsłudze. W przypadku kiedy nasze usługi mają charakter mobilny najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie butli z PB, która wystarcza średnio na około 3 dni.

ELEKTRYCZNY: droższy w eksploatacji. Warunek konieczny – potrzebuje 6KW mocy.

2. Łatwość obsługi

ELEKTRYCZNY: posiada nowoczesną konstrukcję, jest znacznie wygodniejszy w użyciu i eksploatacji. Dobrze działająca „zimna strefa”, w której gromadzą się odpady panieru umożliwia dłuższą trwałość użuwanego oleju czy frytury.

3. Zezwolenia prawne

Stosowanie urządzeń gazowych wymaga większej ilości zezwoleń np. od straży pożarnej, od kominiarza itp. W przypadku smażalników elektrycznych podobne zezwolenia nie są wymagane.

Reasumując:

Jeśli posiadamy w lokalu dostęp do gazu ziemnego bądź prowadzimy "bar na kółkach" najkorzystniejszym wyborem jest smażalnik gazowy z uwagi na zdecydowanie niższe koszty eksploatacji. W innym przypadku sugerujemy zakup smażalnika elektrycznego z uwagi na łatwość w obsłudze.
Niezależnie jednak od rodzaju smażalnika produkty w nim przyrządzane nie różnią się jakością. Na polskim rynku stosunek sprzedaży urządzeń gazowych do elektrycznych wynosi 40/60.
By wybrać smażalnik najodpowiedniejszy do charakteru prowadzonej przez nas działalności warto dokładnie rozważyć wszystkie powyższe kwestie.

 
ATM GastroUrządzenia GastronomiczneKurczak po amerykańsku ATM & O.K. ChickenKurczak z rożnaPaniery i marynatyUsługiPierwszy krok do otwarcia własnego baru lub restauracjiKontakt